| ASPIK | rôsol, huspenina, vývar z glejovitých častí mäsa |
|---|---|
| BORŠČ | ruská kapustová polievka, ruská polievka z niekoľkých druhov mäsa, kapusty a inej zeleniny, s kyslou smotanou |
| ČORBA | turecká polievka zo zeleniny, húb, rýb, hydiny, mäsa a fazule |
| ČUFTY | juhoslovanské (srbské) jedlo z mäsa |
| ČUFTY | opekané drobné šištičky alebo guľočky z mletého mäsa a ryže podávané v paradajkovej omáčke |
| DOLMA | sušené závitky z mletého mäsa v liste hlávkovej kapusty alebo viniča inak aj sarma golubci tolma |
| EMOTO | japonský spisovateľ (Masaru, *1943) |
| FAUST | román Thomasa Manna |
| FILET | plátok mäsa, i filé |
| GYROS | pôvodne grécke jedlo z mäsa rôznych druhov opekaného na zvislom ražni a postupne odkrajovanom |