| BARŠČ | poľská polievka z červenej repy |
|---|---|
| BORŠČ | ruská kapustová polievka, ruská polievka z niekoľkých druhov mäsa, kapusty a inej zeleniny, s kyslou smotanou |
| ČORBA | turecká polievka zo zeleniny, húb, rýb, hydiny, mäsa a fazule |
| GULÁŠ | sýta polievka |
| KALJA | srbská polievka |
| KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |
| LAPŠA | ruská polievka s rezancami |
| POTEE | francúzska polievka |
| RAGUT | polievka z hydiny |
| SUPPE | polievka (nemecky) |