CMUNDA | české jedlo zo surových strúhaných zemiakov smažených na tuku, bramborák (nár.) |
---|---|
CHOLEKARCIFEROL | vitamín D, ktorý hrá významnú úlohu pri liečbe rachitídy, najviac je obsiahnutý v rybacom tuku |
KOPRA | sušená biela vnútorná hmota kokosových orechov, surovina na výrobu jedlých tukov |
LIPOPROTEID | jednoduchá bielkovina obsahujúca tukovú zložku viazanú na bielkovinu |
PERGAMEN | vyhladená jemná koža používaná kedysi na písanie, viazaniekníh a pod., papier podobných vlastností, listina písaná na tejto kože, pevný papier neprepúšťajúci tuky a kvapaliny |
PŠENO | Pšeno je olúpané proso. Získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Pšeno má optimálne výživné vlastnosti, je veľmi chutné a ľahko stráviteľné. Obsahové látky majú priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). |
SLANINA | podkožná tuková vrstva ošípanej |
ŠTUKOLUSTRO | leštená vnútorná omietka s prísadou mramorovanej múčky, imitácia mramoru, lesklá štuka |
TROFOCYT | vlastná tuková bunka živočíchov zhromažďujúca zásobné látky |