BARŠČ | poľská polievka z červenej repy |
---|---|
BORŠČ | ruská polievka z niekoľkých druhov mäsa, kapusty a inej zeleniny, s kyslou smotanou, bolševník borščový, účinná liečivá rastlina |
BUJABÉZA | francúzska polievka z morských rýb a kôrovcov |
ČORBA | turecká polievka zo zeleniny, húb, rýb, hydiny, mäsa a fazule |
HUBOVÁ | polievka z húb |
KAPUSTNICA | polievka z kyslej kapusty a dubákov |
KRÉM | mastiaci prostriedok, polotuhá penovitá hmota z rôznych prípravkov, kozmetický prípravok, mazadlo na obuv a pod., jemná polievka, hustý likér |
KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |
LAPŠA | ruská polievka s rezancami |
MAJČA I MAJČ | 1. hustá polievka, kaša (nár.), 2. kvas z ovocia na pálenie (nár.), 3. riedka malta (mur.) |