APERITÍV | alkoholický nápoj podávaný pred jedlom na povzbudenie chuti a zlepšenie trávenia |
---|---|
BIGOS | poľské národné jedlo |
ČAJKA | malá turecká alebo kozácka loďka, vojenská hliníková nádoba na jedlo s pohyblivým držadlom, ešus, vodný vták |
DINER | hlavné jedlo dňa, po francúzsky |
DINNER | hlavné jedlo dňa, po anglicky |
ENTRÉE | vstup, slávnostná hudba ku vstupu významných osôb, jedlo podávané pred hlavným chodom |
GYROS | pôvodne grécke jedlo z mäsa rôznych druhov opekaného na zvislom ražni a postupne odkrajovanom |
KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |
LUNCH | ľahké poludňajšie jedlo v anglosaských krajinách |
OLOVRANT | popoludňajšie jedlo |