| AJVAR | srbské zeleninové jedlo |
|---|---|
| AZU | mäsové jedlo, druh mäsitého jedla |
| GRENADÍR | granátnik, statný rázny človek, jedlo z cestovinových fliačkov a zemiakov |
| KALKÝŠ | kelkýš, keltýš)sladké pečivo z naklíčeného pšeničného alebo ražného zrna. Tradičné jedlo jarného obdobia s vysokou biologickou hodnotou, známe najmä v strednej a južnej časti západného Slovenska. |
| KAPAMA | bulharské sviatočné mäsové jedlo |
| KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |
| LEČO | zeleninové jedlo |
| MERANO | mäsové jedlo |
| MERANO | mäsové jedlo so zeleninou |
| MUSAKA | bulharské mäsovozeleninové jedlo |