BLANŠÍROVANIE | prudké zaliatie zeleniny alebo ovocia horúcou vodou pred ďalšou prípravou, bieliť, blednúť, vyblednúť, prikrášľovať, lakovať na ružovo |
---|---|
BOWLE | nápoj ovocia s liehovinou |
BOWLE | nápoj z vína a ovocia |
ČATNÍ | silne aromatická pikantná zaváranina zo zeleniny alebo ovocia, príloha k mäsu |
DŽÚS | vylisovaná šťava z ovocia |
LIESKA | podložka, rošt na sušenie ovocia |
LIMETKA | druh citrusového ovocia - pestuje sa najmä v Brazílii |
LYOFILIZÁCIA | odstránenie vody zo zmrazenej látky, používaná najčastejšie pri konzervácii ovocia a výrobe mrazených potravín |
MAJČA I MAJČ | 1. hustá polievka, kaša (nár.), 2. kvas z ovocia na pálenie (nár.), 3. riedka malta (mur.) |
OBERAČ | nástroj na oberanie ovocia |