| BARŠČ | poľská polievka z červenej repy |
|---|---|
| BORŠČ | ruská kapustová polievka, ruská polievka z niekoľkých druhov mäsa, kapusty a inej zeleniny, s kyslou smotanou |
| BUJABÉZA | francúzska polievka z morských rýb a kôrovcov |
| ČORBA | turecká polievka zo zeleniny, húb, rýb, hydiny, mäsa a fazule |
| HUBOVÁ | polievka z húb |
| KAPUSTNICA | polievka z kyslej kapusty a dubákov |
| KRÉM | mastiaci prostriedok, polotuhá penovitá hmota z rôznych prípravkov, kozmetický prípravok, mazadlo na obuv a pod., jemná polievka, hustý likér |
| KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |
| LAPŠA | ruská polievka s rezancami |
| MAJČA I MAJČ | 1. hustá polievka, kaša (nár.), 2. kvas z ovocia na pálenie (nár.), 3. riedka malta (mur.) |