AGAR | rôsolovitá látka, rôsol (rôsolovitá hmota) z morských chalúh, rôsol z morských rias |
---|---|
ALGÍN | rôsol z morských chalúh |
ASPIK | rôsol, huspenina, vývar z glejovitých častí mäsa |
GANGLIÓN | zhluk nervových buniek, nervová uzlina, váčok s rôsolovitým obsahom v okolí šľachy alebo kĺbového disku |
GÉL | rôsolovitá hmota koloidného typu |
GÉL | rôsolovitá masa, polotuhá rôsolovitá hmota |
HUSPENINA | stuhnuté rôsolovité jedlo |
KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |
PEKTÁZA | enzým obsiahnutý v ovocí, ktorý vyvoláva rôsolovatenie ovocných štiav |
ŽELÉ | cukrovinky pripravené z ovocného rôsolu |