ACIDITA | kyslosť roztoku, aj latinsky |
---|---|
ACIDITA | kyslosť roztoku, vyjadruje sa ako hodnota pH, nadbytok kyseliny v žalúdku |
ALKALITA | zásaditosť, alkalickosť, obsah alkalických látok v roztoku (chem.) |
AVIVÁŽ | úprava umelých vlákien a prírodného hodvábu počas spracovania, zjemnenie, zmäkčenie, osvieženie vzhľadu látky v špeciálnom roztoku |
GALIZÁCIA | úprava ovocného vína znížením obsahu kyselín pridaním roztoku cukru vo vode, galovanie |
GALOVANIE | úprava ovocného vína znížením obsahu kyselín pridaním roztoku cukru vo vode, galizácia |
CHROMOMETRIA | odmerná analýza s použitím roztoku chloridu chromnatého |
INKRUSTÁCIA | ukladanie vápenných solí v tkanive, obalenie organickej látky nerastom, vyzrážanie látok z roztoku, potiahnutie minerálnym kameňom, ochranný povlak rastlín proti chorobám alebo škodcom |
KAL | usadenina (roztoku) |
KAL | usadenina na dne roztoku, nečistota, bahno |