AGRESIVITA | vlastnosť niektorých látok rozrušovať iné látky |
---|---|
DENATURÁCIA | zbavenie látky jej prirodzených vlastností, pôvodnej podoby, znehodnotenie látok, zmena štruktúry chemickými alebo fyzikálnymi prostriedkami |
IMUNOGLOBULÍN | bielkovinová súčasť krvného séra, ktorá má vlastnosti protilátky, proteín s protilátkovou aktivitou |
INDIKÁTOR | látka poukazujúca zmenou svojho zafarbenia alebo inej viditeľnej vlastnosti na zmenu chemického zloženia danej látky, ukazovateľ |
PERMEABILITA | priestupnosť, priepustnosť, priechodnosť, konštanta vyjadrujúca magnetické vlastnosti látky, schopnosť horniny prepúšťať vodu pórmi |
PŠENO | Pšeno je olúpané proso. Získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Pšeno má optimálne výživné vlastnosti, je veľmi chutné a ľahko stráviteľné. Obsahové látky majú priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). |