| BORŠČ | ruská polievka z niekoľkých druhov mäsa, kapusty a inej zeleniny, s kyslou smotanou, bolševník borščový, účinná liečivá rastlina |
|---|---|
| ČATNÍ | silne aromatická pikantná zaváranina zo zeleniny alebo ovocia, príloha k mäsu |
| ČORBA | turecká polievka zo zeleniny, húb, rýb, hydiny, mäsa a fazule |
| MERANO | mäsové jedlo so zeleninou |
| MINESTRA | talianska ryžová polievka s mäsom a zeleninou |
| MUSAKA | bulharské mäsovozeleninové jedlo |
| PÁC | odvar z korenín a zeleniny na prípravu mäsa |
| PAELLA | španielsky pokrm z ryže s mäsom, zeleninou a typickým korením |
| PIRÔŽKY | pečené taštičky s mäsovou, zeleninovou alebo sladkou náplňou |
| RAGÚ | pikantné jedlo z drobných kúskov mäsa, najmä hydinového a diviny, biela polievka z teľacieho a kuracieho mäsa s opečenou zeleninou |