| BORŠČ | ruská kapustová polievka, ruská polievka z niekoľkých druhov mäsa, kapusty a inej zeleniny, s kyslou smotanou |
|---|---|
| DOLMA | sušené závitky z mletého mäsa v liste hlávkovej kapusty alebo viniča inak aj sarma golubci tolma |
| HLÚB | koštiaľ zeleniny - kapusty, kelovej kapusty, niekedy nôžka huby |
| KAPUSTNICA | polievka z kyslej kapusty a dubákov |
| KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |
| OSAMELI | stali sa pustými, osireli |
| ŠČI | ruská kapustová polievka, ruská kapustnica, ruská polievka z kyslej kapusty |
| TOLMA | dusené závitky z mletého mäsa v liste kapusty alebo viniča, golubcy, dolma, sarma |
| VOID | pustý, po anglicky |