| GALANTÍNA | jemná paštéta z mletého mäsa, vykostené mäso z hydiny alebo zveriny plnené mäsitou plnkou, uvarené a podávané za studena |
|---|---|
| KATIONIZÁCIA | reakcia amóniových solí v roztoku za studena pri farbení textílií |
| ĽADOVŇA | veľmi studená miestnosť (pren.expr.) |
| MACERÁCIA | vylúhovanie silíc a iných účinných látok z čerstvých alebo sušených rastlín dlhodobým pôsobením rozpúšťadiel za studena, mäkčenie a rozpúšťanie tkanív rôznymi roztokmi |
| MAJONÉZA | pikantná hustá studená omáčka z tuku a žĺtkov |
| NÁREZ | studená misa (kuch.) |
| PERKOLÁCIA | lúhovanie, vylúhovanie látok za studena |
| TARATOR | bulharská mliečna studená polievka s uhorkami |
| TARATOR | bulharská studená mliečna uhorková polievka |