| ANOTÁCIA | predbežné oznámenie o nejakom diele alebo činnosti, stručná charakteristika literárneho diela pre propagačné alebo knihovnícke účely, pripájanie poznámok k textu |
|---|---|
| ARTIČOKA | trváca astrovitá bylina, pestuje sa ako zelenina, dužinaté plody používané na prípravu jedál |
| BLANŠÍROVANIE | prudké zaliatie zeleniny alebo ovocia horúcou vodou pred ďalšou prípravou, bieliť, blednúť, vyblednúť, prikrášľovať, lakovať na ružovo |
| CQ | casu quo (skr.), v takom prípade (lat.skr.) |
| DE LEGE FERENDA | z hľadiska pripravovaného zákona |
| DELEGEFERENDA | z hľadiska pripravovaného zákona |
| HARMÓNIA | súlad, zhoda, dokonalý poriadok, súhrn vzťahov medzi tónmi, súzvuk, náuka o význame a použití akordov, vzájomné zvukové prispôsobenie, pripodobnenie samohlások |
| KAT | vždyzelený tropický ker, ktorého listy sa žujú ako droga alebo sa z nich pripravuje čaj |
| PRAŽMO | pripražené obilninové zrná. Historici výživy hovoria o tom, že pražmo je najstaršou formou jedla. Vymrvené, nad ohňom upražené zrná obilnín slúžili ako príležitostná strava ešte v prvej polovici 20. storočia aj na Slovensku. Pražmo si pripravovali chlapci |
| PREMENNÁ | obsadzovač miesta, ktorý sa môže nahradiť nejakou hodnotou z prípustného oboru hodnôt premennej (log.) |